Co to jest kwas pantotenowy?
Każdego dnia człowiek spożywa posiłki. Niektórzy jedzą trzy razy dziennie, inni stawiają na mniejsze porcje ale spożywane częściej. Istotne z punktu widzenia zdrowia ludzkiego jest nawet nie to jak często się je, ale co się je i czy w pożywieniu znajduje się komplet składników odżywczych. Dieta człowieka powinna być zbilansowana. Oczywiście nie chodzi o to, aby rygorystycznie trzymać się wytycznych co do szczegółowych proporcji w skali dziennej. Lepiej jest po prostu zadbać o to, aby menu tygodniowe zgadzało się z zapotrzebowaniem organizmu. Wśród istotnych witamin pojawia się między innymi witamina B5.
Kwas pantotenowy co to?
Co to takiego dziwnie brzmiący kwas pantotenowy? Okazuje się, że to nic innego jak niezwykle popularna witamina b5, którą można znaleźć zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Kwas ten ma za zadanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także uczestniczyć w przemianach białkowo – tłuszczowych. Bierze także udział w procesie produkcyjnym przeciwciał, które organizm człowieka wykorzystuje w walce z infekcjami. Witamina B5 to także istotny uczestnik procesów regeneracyjnych naskórka. Jak widać, ten kwas ma bardzo wiele zastosowań, warto więc zwrócić uwagę aby był obecny w codziennej diecie. Mimo, iż występuje powszechnie, to jest niezwykle delikatnym związkiem, który może zostać uszkodzony na przykład pod wpływem zbyt wysokiej temperatury, z tego względu niezwykle istotne jest przygotowywanie posiłków w odpowiedni sposób, dzięki któremu nie zostaną utracone związki organiczne.