Jak nie zbankrutować i mieć ładny oraz smaczny tort weselny?
Koszty wesela są dość duże a jednym z nich jest cena za tort weselny. Koszt takiego tortu jest różny, najczęściej ustalany od liczby gości i tym samym liczby kawałków (choć jest to bardzo ogólny i luźny szacunek). Im bardziej skomplikowane ciasto (oparte na skomplikowanych dekoracjach lub trudnych do znalezienia nadzieniach), tym wyższa cena. Lukier z kremówki jest droższy niż krem, a jeśli chcesz wymodelowanych kształtów, żywych kolorów lub ręcznie wykonanych detali z kwiatów cukru, zapłacisz za pracę projektanta ciasta.
Jak zaoszczędzić?
Zamów małe ciasto, które jest perfekcyjnie udekorowane, ale może wystarczyć tylko dla garści plus kilka sztuk ciasta o tym samym smaku, aby faktycznie nakarmić gości. Trzymaj się z dala od poziomów, ręcznie robionych cukierków i specjalnie uformowanych kształtów. Udekoruj sezonowymi kwiatami i owocami, aby uzyskać elegancki (ale tańszy) efekt. Jeśli oprócz ciasta dostaniesz stolik deserowy, zastanów się nad ciastem wielkości połowy gości. Porcje będą mniejsze, ale opłata również się zmniejszy.
Wybierz odpowiedni lukier
Krem lub kremówka? To jest główne pytanie. Maślany jest często znacznie smaczniejszy. Ale jeśli lubisz gładki, niemal surrealistyczny wygląd kremówki, zastanów się nad lukrowaniem ciasta w kremowym maśle, a następnie dodaniem warstwy kremówki do całej słodyczy. Możesz także wybrać ganache – dekadowo bogaty lukier o kruchej strukturze z czekolady i śmietany. Mimo że ma kolor ciemnobrązowy, możesz poprosić swojego piekarza, aby był godny ślubu z kolorowymi owocami. (Wersję z białą czekoladą można jednak farbować praktycznie w każdym odcieniu). Nie licz też szwajcarskiej bezy – to lukier powstały z ubicia białka z cukrem. Chociaż jest mniej popularny na torty weselne Sowa, ma lekki i puszysty wygląd, dzięki czemu wygląda natychmiast romantycznie. (A Twoi goście pokochają zwiewny smak maślanki, który idealnie komponuje się z owocowymi ciastami i nadzieniami, takimi jak cytryna, malina lub truskawka.)