Pages Navigation Menu

studio Sensi Warszawa

Wpływ błyskawicznych zup na zdrowie

Wpływ błyskawicznych zup na zdrowie

Czy błyskawiczne zupki są zdrowe ?

Od lat niesłabnącą popularnością, zwłaszcza wśród młodych, żyjących w ciągłym biegu osób cieszą się zalewane wrzątkiem błyskawiczne zupy nazywane “chińskimi”. Wcale jednak z Chin one nie pochodzą, a z Japonii, gdzie początkowo zostały stworzone na podobieństwo japońskiego rosołu i za zadanie miały zaspokoić głód najbiedniejszych mieszkańców. Zapewne wielu z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że tego typu dania nie należą do najzdrowszych. Nie ma w nich bowiem ani witamin ani żadnych innych substancji wpływających pozytywnie na nasz organizm.

 

Czy zupka chińska zdrowie nam może zrujnować? Cóż…jedzona w zbyt dużych ilościach oraz zbyt często – z pewnością. Zawiera przede wszystkim zbyt dużo soli! Jedno małe opakowanie ma jej więcej, niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten związek organizmu dorosłego człowieka! Zwiększa to ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz rozwój chorób układu krążenia.
Tego typu posiłki mają w swym składzie szkodliwe dla nas tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne. Ich nadmierne spożycie również może doprowadzić do rozwoju ciężkich chorób. Nie wspominając już o całej masie sztucznych, chemicznych dodatków, którym zupka zawdzięcza swój zapach, smak, barwę oraz wielomiesięczną trwałość…